Fundamentele Kinesiologische Communicatie

Wat aanpakken?

FKC is waardevol voor elke soort van klacht

Elke dag zoeken mensen hulp voor hun onbegrepen klachten: acute of lang aanslepende, vage of hevige, beperkte of uitgebreide… 

Er worden geen diagnoses gesteld met FKC, en dat moet ook niet om de gezondheid te kunnen verbeteren en het zelfherstellend vermogen te ondersteunen.

Er wordt gezocht naar het onderliggend probleem en dat wordt aangepakt om de gezondheid te optimaliseren. Deze aanpak dient niet ter vervanging van reguliere geneeskunde, maar is een waardevolle aanvulling.

Al in de eerste sessie kan een FKC-hulpverlener info geven over welke klachten zeker aangepakt kunnen worden en op welke termijn. Natuurlijk kan niet ‘alles’. Soms is er onherstelbare schade, soms is een ziekte al te ver gevorderd,…

Maar zelfs dan kan FKC nog verlichting brengen in je klachten, je leven terug leefbaarder maken, je helpen en je ondersteunen. Soms is er ook een andere hulpverlener nodig, bv. een tandarts om amalgaamvullingen te verwijderen.

Voorbereiding van een sessie

Meerwaarde van jouw voorbereiding

Vooral een lijst met al je huidige klachten en/of problemen is heel nuttig. Dat mag heel ruim gaan. Van ‘verstopte neus ’s morgens’ over ‘mijn perfectionisme’ tot ‘mijn uitputting’. 

Een lijst op papier is vaak handiger dan een nota in je smartphone.

Ook een lijst met je voorgeschiedenis is waardevol, liefst in chronologische volgorde… 
Mocht je niet weten hoe hieraan te beginnen: je huisarts heeft normaal zo een lijst in je dossier. Je kan hier een afdruk van vragen.

Denk dan ook eens na over alles wat hier niet op vermeld staat. Zijn er nog valpartijen of ongelukken geweest? Nog kleine ingrepen? Tandheelkundige behandelingen? Littekens? Problemen waarvoor je gewoon bij de apotheker iets gaat halen? Of waar je niets aan doet omdat ze er gewoon bij horen? Iets uit je kindertijd, of van vroeger waar je huisarts niet van op de hoogte is? Problemen bij je eigen geboorte of zwangerschap? Miskramen? Problemen bij je zwangerschappen of bevallingen? Emotioneel zware periodes? Grote verliezen? … 

Breng ook al je supplementen en medicatie mee die je neemt. Minstens wat je elke dag gebruikt, maar ook wat je geregeld inneemt zoals bijvoorbeeld pijnstillers. Liefst breng je enkele pilletjes in de originele verpakking mee. Of maak er een lijstje van waar alle gegevens goed op vermeld worden.

Deze info helpt ons om in de sessie gerichter en juister te kunnen werken.

Jouw sessie

Individuele Aanpak

De FKC-hulpverlener doet nooit aan ‘bandwerk’. Elke individuele mens heeft zijn individuele klachten. Elke klacht of symptoom heeft zijn eigen onderliggende oorzaken en heeft dus een individuele aanpak en hulpverlening nodig.

We kijken niet enkel naar het symptoom, maar zoeken naar de onderliggende oorzaak. Dit staat centraal in de holistisch visie waarbij de mens als één geheel wordt gezien; met zowel fysieke, emotionele, mentale als energetische aspecten.

Verloop

Meestal begint een hulpverlener met een ondervraging. Daar kan een hulpverlener inderdaad veel informatie uit halen. Maar al kinesiologisch testend krijgt een FKC-hulpverlener nog meer info. Ook de meegebrachte voorgeschiedenis en klachtenlijst helpt ons verder. Daarom beperkt je FKC-hulpverlener het gesprek en begint snel te testen. Dat is niet omdat je verhaal niet interessant is, maar het is efficiënter om eerst te testen en daarna gericht vragen te kunnen stellen of uitgebreider te praten over wat er uit  het testen komt.

FKC helpt je om

de best-mogelijke-versie-van-jezelf

te worden

Veel voorkomende vragen

Gemiddeld duurt een sessie een uur. Vele FKC-hulpverleners voorzien ook sessies van een half uur. Dat is interessant voor jonge kinderen of als je echt maar 1 of 2 probleempjes hebt.

Dat hangt natuurlijk af van je problematiek. Maar jouw FKC-hulpverlener kan dat in je eerste sessie ook testen. Natuurlijk is dat een schatting. Als er ondertussen problemen bijkomen zal daar ook tijd voor voorzien moeten worden bv. je krijgt een ongeval, je wordt ontslagen… maar ook als jij veel extra vragen hebt. Maar een ‘idee’ heb je dan sowieso.

Ook dat kan getest worden in je eerste sessie. Sommige problemen vergen een iets nauwere opvolging bv. maandelijks. Bij andere problemen is het aangewezen om meer tijd tussen de sessies te laten zodat de vorige sessie eerst zijn effect gehad heeft bv. er wordt eerst gewerkt op emotioneel stabieler staan en pas als dat effect er helemaal is kunnen we aan een trauma werken.

Vaak is dat ook flexibel: bv. in het begin, als je nog met veel klachten en problemen zit, kom je om de maand. Als het beter gaat, verlaagt de frequentie tot driemaandelijks. En uiteindelijk halfjaarlijks of jaarlijks, tot de sessies kunnen stoppen.

Bij elke FKC-hulpverlener vind je een telefoonnummer en/of mailadres en/of website. Zo kan je hen contacteren met je vraag voor een afspraak.

Dat doe je op dezelfde manier als je de afspraak gemaakt hebt: telefonisch, per mail of via het contactformulier van de website. Probeer wel tijdig te annuleren.

Als FKC-hulpverlener testen we vaak ‘het effect in de fysiek’. Dat wil zeggen het tijdstip waarop je klacht weg zou moeten zijn.
We geven deze timing zodat jij een realistisch beeld hebt van wat je mag verwachten van een sessie.
We kunnen zo ook inschatten of we je ondertussen best nog iets adviseren voor de symptomen van je klacht bv. een supplement, granules, tapoteren…
Maar je kan opnieuw iets aan de hand hebben dat dezelfde klacht geeft, waardoor ze er nog steeds is. En dat kan jij moeilijk herkennen. Ik leg dat aanschouwelijk uit op de film van de infoavond (op 1u7min).

Als de voorspelde timing verstreken is en de klacht is nog niet weg, maak je dus best een nieuwe afspraak.

Neen, dat mag niet. Je mag wel notities nemen tijdens je sessie. De meeste FKC-hulpverleners hebben daarvoor pen en papier ter beschikking.

Natuurlijk, wat besproken wordt in een sessie blijft tussen jou en je FKC-hulpverlener. De enige uitzondering daarop is als er bv. hierover met een andere hulpverlener gecommuniceerd dient te worden. Maar dat wordt dan met jou besproken.

De prijs van een sessie wisselt van FCK-hulpverlener tot FKC-hulpverlener. Naargelang hun ervaring en expertise kan een sessie duurder zijn. Meestal zit de prijs tussen de 50 € en 110 € per sessie. Je kan dat met jouw FKC-er bespreken als je de afspraak maakt. Bij sommige FKC-ers kan je met bancontact of payconiq betalen.